Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis wordt alsnog verlengd

Bent u ondernemer en heeft uw bedrijf betalingsproblemen door de coronacrisis? Dan kunt u misschien (opnieuw) gebruikmaken van het bijzonder uitstel van betaling. Het demissionair kabinet heeft besloten deze regeling te verlengen, waarmee alle belastingen met een uiterste betaaldatum vóór 1 februari niet betaald hoeven te worden.

Moet u iets doen om (opnieuw) bijzonder uitstel te krijgen?

Dat hangt af van uw situatie. Kijk wat voor u van toepassing is:

  • U hebt eerder bijzonder uitstel van betaling gekregen en u hebt uw belastingschuld nog niet volledig betaald.
    U krijgt nu automatisch weer bijzonder uitstel van betaling. U hoeft dit dus niet opnieuw aan te vragen en alle betaalverplichtingen aan de Belastingdienst welke voor 1 februari verlopen worden automatisch meegenomen in het uitstel.
  • U hebt eerder bijzonder uitstel van betaling gekregen en u hebt uw belastingschuld al volledig betaald.
    U kunt opnieuw bijzonder uitstel van betaling aanvragen zodra u een openstaande betalingsverplichting aan de Belastingdienst hebt. Daarvoor moet u een (naheffings)aanslag hebben ontvangen. Uitstel van betaling aanvragen op een aangifte (bijvoorbeeld loonbelasting of btw) is niet mogelijk. Contacteer uw relatiebeheerder indien u hier gebruik van wenst te maken.
  • U hebt niet eerder bijzonder uitstel van betaling aangevraagd.
    U kunt voor de 1e keer bijzonder uitstel van betaling aanvragen zodra u een openstaande betalingsverplichting aan de Belastingdienst hebt. Daarvoor moet u een (naheffings)aanslag hebben ontvangen. Uitstel van betaling aanvragen op een aangifte (bijvoorbeeld loonbelasting of btw) is niet mogelijk. Contacteer uw relatiebeheerder indien u hier gebruik van wenst te maken.

Lage tarief van de invorderingsrente langer op 0,01%
Daarnaast blijft het lage tarief van de invorderingsrente nog een half jaar langer op bijna nul (0,01%). Vervolgens gaat de rente stapsgewijs naar het oude niveau van 4%. Dit betekent dat op 1 juli 2022 het percentage invorderingsrente naar 1% gaat en op 1 januari 2023 naar 2%, om vervolgens in 2 stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024.

Betalingsregeling voor afbetaling opgebouwde belastingschuld
In de periode waarin u bijzonder uitstel van betaling had, hebt u een belastingschuld opgebouwd. De Belastingdienst biedt u daarvoor en betalingsregeling aan. In de loop van 2022 ontvangt u een brief met een overzicht van uw belastingschuld, de voorwaarden van de betalingsregeling en het maandbedrag van de betalingsregeling. U krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om uw belastingschuld af te betalen.

Hebt u meer vragen over het uitstel van betaling, of wenst u alsnog gebruik te maken van (de verlenging van) het uitstel van betaling. Neem dan contact op met uw adviseur, of stuur een mail naar belastinguitstel@baat.nl.