Geen btw meer op mondkapjes vanaf 25 mei tot 1 september

Onlangs is door het kabinet aangekondigd dat het in het openbaar vervoer verplicht wordt om mondkapjes te dragen. Om de mondkapjes zo toegankelijk mogelijk te maken hoeft tijdelijk geen btw te worden betaald bij het kopen van mondkapjes.

Vanaf 1 juni 2020 zal het openbaar vervoer weer gaan draaien met de volledige dienstregeling. Omdat het houden van 1,5 meter afstand in het OV niet haalbaar is wordt het verplicht voor reizigers in het OV om mondkapjes te dragen. Ook niet-medische mondkapjes zijn toegestaan.

Het kabinet heeft besloten om vanwege deze verplichting met ingang van 25 mei 2020 tot 1 september 2020 het btw-tarief op mondkapjes te verlagen van 21% naar 0%. Dit geldt zowel voor medische als niet-medische mondkapjes. Zo beogen zij de kosten van mondkapjes laag te houden waardoor deze gemakkelijker toegankelijk worden voor reizigers.

Het nultarief voor mondkapjes geldt in principe tot 1 september 2020. Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkeld omtrent het coronavirus zou de regeling kunnen worden verlengd.

Toepassing van het nultarief heeft overigens geen invloed op het recht op aftrek van inkoop btw van de leverancier. Het recht op aftrek blijf in stand.

Let op: het nultarief geldt in principe alleen voor leveringen in Nederland. Voor leveringen van mondkapjes in andere EU-landen kunnen andere btw-tarieven gelden.

Heeft u vragen over het nultarief voor leveringen van mondkapjes? Neem dan contact op met uw adviseur. Wij helpen u graag verder.

Gepubliceerd: 18 mei 2020