Tijdelijke verlaging btw tarief op elektriciteit en aardgas vanaf 1 juli 2022

Vanwege de gestegen kosten voor elektriciteit en aardgas wordt hiervoor het btw tarief van 1 juli tot en met 31 december 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Dit zorgt voor lagere energienota’s. Ondernemers adviseren wij hier goed op te letten bij het verwerken van energiekosten in de administratie.

Bij het leveren van elektriciteit, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen op uw woning heeft, moet hierover geen 21% maar 9% btw worden afgedragen. De meeste particulieren met zonnepanelen hebben hier geen voordeel van omdat zij vallen onder de kleine ondernemersregeling en per saldo geen btw betalen over de terug geleverde elektriciteit. Maar voor ondernemers die zonnepanelen hebben in hun onderneming, of in privé en ook privé btw-aangiften voor hun andere ondernemersactiviteiten doen, geldt dat zij in hun btw aangiften steeds btw moeten aangeven en afdragen over de door hen aan het net terug geleverde elektriciteit. Zij moeten in hun btw aangiften over het derde en vierde kwartaal van 2022 de vergoeding van de energiemaatschappij voor de terug geleverde energie verwerken als omzet belast met 9% btw.

Ondernemers die energiekosten in rekening gebracht krijgen moeten er rekening mee houden dat zij geen 21%, maar 9% terug vragen over de energiekosten. Daarnaast moeten zij ook het verlaagde tarief toepassen als zij energiekosten in rekening brengen of doorbelasten aan anderen.

Heeft u vragen over wat deze tijdelijke btw tarief verlaging voor u of voor uw onderneming betekent? Neem dan contact op met Ineke Schellen.