Werken met AOW’ers

Per 1 juli a.s. kortere loondoorbetalingsverplichting van zieke AOW-gerechtigde werknemers

Op 1 januari 2016 is de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in werking getreden. Door de inwerkingtreding van de wet is het, vanwege de mogelijkheid om dit tegen gunstigere voorwaarden te doen, makkelijker gemaakt voor de werkgever om werknemers na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd te behouden of in dienst te nemen.

Ten aanzien van de verplichting om loon door te betalen bij ziekte van de AOW’er was overgangsrecht van toepassing. Dit overgangsrecht komt per 1 juli 2023 te vervallen, reden voor ons om dit nieuws en de andere bijzonderheden omtrent het werken met AOW-gerechtigden nog eens onder de aandacht te brengen. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt kan het interessant zijn om personeelskrapte op te lossen door een AOW-gerechtigde in dienst te nemen. Zij brengen ook vaak veel ervaring mee op de werkvloer.

De overgangswetgeving

In het oorspronkelijke wetsvoorstel had de regering ten aanzien van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte een termijn van 6 weken in plaats van 104 weken (welke termijn geldt voor “reguliere” werknemers) voorgesteld. Omdat er zorgen waren over mogelijke verdringingseffecten ten aanzien van niet AOW-gerechtigden is besloten deze termijn van 6 weken door middel van overgangsrecht te verlengen naar 13 weken. Deze verlenging zou blijven gelden tot een nader bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip en nadat een uitgebreide evaluatie zou hebben plaatsgevonden naar mogelijke verdringingseffecten.

In 2020 heeft een evaluatie  plaatsgevonden waaruit is gebleken dat er geen sprake is van verdringingseffecten. Omdat de wijziging van de termijn van 13 naar 6 weken een te grote impact zou hebben op de regels van de ziektewet is besloten de wijziging uit te stellen totdat dit probleem was ondervangen. De oplossing was het in stand houden van de termijn van 13 weken voor bestaande gevallen en de termijn van 6 weken te laten gelden voor gevallen na inwerkingtreding van de wijziging.

In het begin van dit jaar is in de Verzamelwet SZW 2023 een voorziening opgenomen voor instandhouding van de 13 wekentermijn voor bestaande gevallen. Op 12 mei 2023 is bij Koninklijk Besluit vastgesteld dat 1 juli 2023 wordt aangehouden als het moment waarop het overgangsrecht komt te vervallen en de 13 wekentermijn wordt teruggebracht naar 6 weken, behoudens voor bestaande gevallen.

Het gevolg van deze wijziging per 1 juli 2023 is dat wat betreft de loondoorbetaling bij ziekte ten aanzien van AOW-gerechtigde werknemers een termijn van loondoorbetaling geldt van 6 weken. Voor de groep AOW- gerechtigde werknemers die op 1 juli 2023 al ziek waren blijft de termijn van 13 weken gelden. Voor ziektegevallen die op of na 1 juli 2023 ontstaan gaat de termijn van 6 weken gelden.

 

Overige verschillen tussen “reguliere werknemers” en werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt

De kortere termijn van loondoorbetaling is niet het enige verschil dat geldt voor AOW-gerechtigde werknemers ten opzichte van ‘reguliere’ werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt.

Geen transitievergoeding

Een werkgever is een transitievergoeding verschuldigd als het dienstverband van een werknemer op initiatief van de werkgever niet verlengd wordt of de werknemer op initiatief van de werkgever wordt ontslagen. Ook bij een beëindiging met wederzijds goedvinden door middel van een vaststellingsovereenkomst wordt in veel gevallen een transitievergoeding betaald.

Bij de beëindiging van het dienstverband van een AOW-gerechtigde werknemer is in de wet een afwijkende regeling opgenomen. De wet regelt namelijk  dat er geen transitievergoeding verschuldigd is indien het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst geschiedt in verband met, of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Niet meer verzekerd voor de werknemersverzekering

Vanaf de datum van bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is de AOW-gerechtigde werknemer niet meer verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Premies voor de werknemersverzekeringen zijn vanaf dat moment dus niet meer verschuldigd.

Afwijkende ketenregeling

Voor AOW-gerechtigde werknemers is een afwijkende ketenregeling opgenomen. Voor deze werknemers geldt namelijk dat binnen een periode van maximaal 4 jaar, 6 contracten kunnen worden aangegaan. De ketenregeling voor de AOW-gerechtigde werknemer is dus ruimer dan die voor de “reguliere” werknemer van maximaal 3 contracten in 3 jaar. Overigens tellen alleen de contracten die de AOW- gerechtigde werknemer met de werkgever is aangegaan na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd mee voor deze ruimere ketenregeling.

Wet flexibel werken niet van toepassing

Door invoering van de Wet flexibel werken hebben werknemers onder meer het recht gekregen om aan de werkgever te verzoeken hun uren uit te breiden of te verminderen. De werkgever willigt het verzoek van de werknemer om aanpassing van de arbeidsduur of de werktijd in tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daartegen verzetten.

Voor AOW-gerechtigde werknemers is de toepassing van bovenstaande wettelijk bepaling echter uitgesloten waardoor de verzoeken van AOW-gerechtigde werknemers voor meer of minder uren niet door werkgevers hoeven te worden ingewilligd.

Door inwerkingtreding van de Wet werken na de AOW-ge/rechtigde leeftijd is de positie van AOW-gerechtigde werknemers op de arbeidsmarkt verbeterd. Per 1 juli 2023, door de wijziging van de loondoorbetalingsverplichting van 13 weken naar 6 weken, wordt het nog interessanter voor werkgevers om AOW-gerechtigde werknemers aan te trekken of in dienst te houden.

Mocht u naar aanleiding van deze topic vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
De juristen van Baat Legal Services staan voor u klaar!

Gepubliceerd: 8 juni 2023