Verhuurders opgelet: Nieuwe wet goed verhuurderschap vraagt om actie

Op 1 juli is de nieuwe wet ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap) in werking getreden. Deze wet introduceert algemene gedragsnormen en verleent gemeentes diverse bevoegdheden. Als verhuurder of verhuurbemiddelaar van woon- of verblijfsruimte bent u vanaf 1 juli verplicht te handelen in overeenstemming met de regels van goed verhuurderschap. In dit bericht worden de nieuwe regels achtereenvolgens besproken.

Allereerst moet u een werkwijze hebben om woondiscriminatie te voorkomen, indien u de woonruimte openbaar aanbiedt. Dit betekent dat u een duidelijke en transparante selectieprocedure moet gebruiken, waarbij u geen gebruik mag maken van discriminerende selectiecriteria. Tevens dient u de afgewezen kandidaat-huurder uit te leggen waarom u voor een andere huurder hebt gekozen. Vanaf 1 januari 2024 moet u dit schriftelijk vastleggen en openbaar maken. De Wet vereist namelijk dat de verhuurder ervoor zorgt dat eenieder kennis kan nemen van deze informatie.

Verder is in deze nieuwe wet opgenomen dat u de nieuwe huurder niet mag intimideren. Dit omvat bijvoorbeeld het dreigen met ontbinding van de huurovereenkomst of het afsluiten van water.

Tevens is bepaald dat u vanaf heden maximaal 2 maanden kale huur als borg mag vragen en dat u deze binnen 14 dagen na het einde van de huurovereenkomst aan uw huurder moet terugbetalen. Bovendien zijn er slechts vier kosten die u mag verrekenen met de waarborgsom, namelijk achterstallige huur, servicekosten, schade aan de huurwoning die voor rekening van de huurder is, en de energieprestatievergoeding. U dient de huurder hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen.

Daarnaast dient u de afspraken die u met de huurder maakt schriftelijk vast te leggen, en bepaalde punten moeten standaard in het huurcontract worden opgenomen. Deze regels gelden ook voor bestaande huurovereenkomsten. Verhuurders moeten deze punten vóór 1 juli 2024 in het huurcontract hebben opgenomen, of op andere wijze de huurders schriftelijk van deze informatie voorzien.

De servicekosten mogen niet onredelijk zijn en moeten in overeenstemming zijn met het bedrag dat is opgenomen in het Beleidsboek Servicekosten van de Huurcommissie.

Ook gelden er extra regels bij verhuur aan een arbeidsmigrant en kan vanaf heden een verhuurvergunning verplicht worden gesteld. De gemeente kan voorwaarden stellen aan de mogelijkheid tot verhuur van de woning en u al dan niet een vergunning verstrekken. Weigering van deze vergunning kan plaatsvinden op verschillende gronden, waaronder het feit dat u de regels van goed verhuurderschap niet hebt nageleefd. Mocht de gemeente waarin u een woonruimte verhuurt een verhuurvergunning verplichten, dan heeft u tot 1 januari 2024 tijd om deze vergunning aan te vragen.

De handhaving van deze wet vindt plaats door de gemeente. Sancties variëren van een bestuurlijke boete tot het overnemen van het beheer van de woning, waarbij de gemeente tevens uw gegevens openbaar zal maken.

De inmiddels in werking getreden wet introduceert dus verschillende gedragsnormen waaraan de verhuurder vanaf heden moet voldoen. Het doel is om woondiscriminatie te voorkomen door een transparante selectieprocedure zonder discriminatie en uitleg aan afgewezen kandidaten. Verder geldt er een maximale borg die u mag vragen en dient u de huurder schriftelijk te informeren over bepaalde punten. Verhuur kan vanaf heden een verhuurvergunning vereisen, waarbij de handhaving wordt uitgevoerd door de gemeente. Al met al, ingrijpende veranderingen die mogelijk op u van toepassing kunnen zijn.

Krijgt u te maken met deze nieuwe wet en wilt u meer weten over gevolgen van deze wet voor u als verhuurder, huurder of bemiddelaar of heeft u hulp nodig bij de aanvraag van de verhuurvergunning? Neem dan gerust contact op met de juridische afdeling van Baat.

Gepubliceerd: 03-08-2023